Conferinta transportatorilor publici:“Mafia, furtul şi distrugerea transportului public local din România”

60 la sută dintre microbuzele din sistemul de transport public de persoane al Capitalei nu corespund din punct de vedere al siguranței tehnice, reprezentând un adevărat pericol public permanent - dovadă și accidentele frecvente în care sunt implicate. Afirmația îi aparține lui Adrian Bălă, șeful Biroului Control Auto din Brigada Rutieră a Capitalei și a fost făcută luni, cu prilejul conferinței "Mafia, furtul și distrugerea transportului public local din România". Conferința nu părea să anunțe cine știe ce noutăți, dovadă și interesul scăzut al presei, PUTEREA fiind singura media care a avut "ochi și urechi" acolo. Parcă spre învățătura de minte a presei, sindicaliștii prezenți s-au întrecut în dezvăluiri captivante. Așa am aflat că, de pildă, la Ploiești, Municipalitatea a decis să doteze autobuzele regiei de transport local cu instalații care să permită alimentarea cu GPL. Rezervoarele acestor instalații foarte costisitoare (100.000 de euro bucata!), aproape echivalând prețul unui autobuz nou, au fost montate sub șasiul vehiculelor, fapt care reprezintă un risc enorm pentru siguranța călătorilor...

Patru oraşe, aceleaşi probleme. Sindicatele minoritare din regiile sau societăţile de transport public reclamă "Mafia, furtul şi distrugerea transportului public local din România". Liderii sindicali susţin că transformarea regiilor în societăţi comerciale nu este o soluţie, deoarece se vor licita trasee de transport public, pe care vor intra operatorii care deţin microbuze. Reprezentantul Brigăzii Rutiere susţine că 60% dintre microbuze au probleme la sistemul de direcţie şi de frâne, iar inspectorii RAR nu mai fac inspecţia tehnică a acestor maşini. De asemenea, şoferii care conduc microbuzele nu respectă graficul de circulaţie şi preferă să transporte persoanele care plătesc, în locul celor care au dreptul la gratuităţi.
Societatea Comercială Transport Călători SA este denumirea actuală a fostei regii de transport public din Ploieşti. Liderul sindical, Sebastian Suditu, spune că problemele fostei regii s-au perpetuat şi după transformarea în societate comercială, decisă în 2013, deoarece numirile în funcţii sunt tot politice, directorii fiind nominalizaţi de Consiliul Local Ploieşti. Mai mult, aleşii locali au decis ca din cele 130 de autobuze aflate în dotarea societăţii de transport public, 50 să fie transformate în aşa fel încât să funcţioneze cu gaz petrolier lichefiat (GPL). Acest lucru a fost parafat printr-un contract între Municipalitate şi SC Inter-Gas România SRL, care ar fi trebuit să le livreze după 10 luni de la data semnării contractului, contra sumei de 5 milioane de euro, respectiv 100.000 de euro/bucată. Transformarea autobuzelor urma să se facă prin Ministerul Mediului cu fonduri europene. Numai că, după un an şi jumătate doar cinci autobuze au beneficiat de transformarea de pe consum Diesel pe GPL, dar nici acestea nu circulă din cauza altor defecţiuni.
Bani mulţi şi pericol în circulaţie
Iniţial, proiectul a fost vehemet contestat, mai ales din cauza valorii exagerate. Dotarea cu GPL a unui singur autobuz se ridică la circa 98.000 de euro, asta în condițiile în care un autobuz nou poate fi achiziționat cu 120.000 de euro. Cu alte cuvinte, cu banii alocați de la minister, pentru dotarea cu GPL a 50 de autobuze cu an de fabricație mai mare de opt ani, municipalitatea din Ploieşti ar fi achiziționat 40 de autobuze nou-nouțe. Un autobuz fabricat la Uzina Roman din Braşov afost scos la vânzare la preţul de 120.000 de euro şi vândut la 98.000 de euro. Problema ridicată de sindicalişti este aceea că rezervoarele de GPL sunt montate sub maşină, sub saşiu, ceea ce face ca "în caz de impact se poate întâmpla o tragedie. În plus, consumul pe GPL este de 70% faţă de 30% cât este consumul pe motorină", spune liderul sindical Sebastian Suditu. Oamenii spun că persoanele "care au interese în afacerea GPL sunt Sebastian Ghiţă şi Rovana Plumb".
Moştenirea
Potrivit liderului sindical, fosta regie de transport din Ploieşti a "moştenit" o datorie pentru neplata TVA la gratuităţile pentru pensionari de 16 milioane de lei, din care jumătate o reprezintă datoria efectivă, cealaltă jumătate reprezentând dobânzi şi penalităţi la datorie. Sindicatul Liber al Transportatorilor Profesionişti din Ploieşti este o organizaţie minoritară în societatea de transport. Aceasta are 1.064 de angajaţi, dintre care 200 sunt membri ai sindicatului condus de Suditu, 170 nu sunt sindicalizaţi, iar 694 sunt membri ai sindicatului majoritar, care "este mână în mână cu conducerea".
Şinele de rulare şi firele de contact au dispărut la Constanţa
Liderul Sindicatului Profesional al Transportatorilor şi Activităţilor Conexe din Constanţa, Bogdan Gheorghe, susţine că regia de transport public are datorii mari la ANAF pentru neplata TVA la gratuităţile pentru "cei 5.000 de români deportaţi în Bulgaria", situaţie similară cu cea a pensionarilor din Ploieşti şi Bucureşti. Liderul sindical spune că fostul director general a fost în conflict cu Casa de Pensii din Constanţa căreia îi cerea plata anticipată a acestor sume, aceasta fiind explicaţia acumulării datoriilor. "Actualul director general adjunct, Dumitru Coiciu, este în conflict de interese. El deţine 25% din acţiunile firmei SC Clean Control SRL Constanţa, care asigură curăţenia, paza şi siguranţa în trafic. Coiciu este şi membru în Consiliul de Admnistraţie al Registrului Auto Român din Bucureşti", după cum scrie în declaraţia de interese din 2016. Sindicaliştii reclamă faptul că nimeni din conducerea regiei nu spune ce s-a întâmplat cu şinele de rulare pe care au funcţionat tramvaiele din Constanţa, cu firele de contact fabricate din cupru, deoarece sunt fabricate din cupru, şi cu cele circa 150 de vehiculele scoase din circulaţie (tramvaie şi troleibuze). Oamenii vor să ştie unde sunt banii obţinuţi din vânzarea acestora. Ei spun că Dumitru Coiciu conduce de facto regia, iar directorul general Ovidiu Tănase, numit în 2013, este "permanent şicanat de membrii PSD". Liderul sindical mai spune că sindicatul are peste 20 de procese deschise cu conducerea regiei, un caz fiind al unei angajate care a fost de opt ori suspendată pentru că şi-a câştigat în instanţă drepturile. O altă problemă este concurenţa neloială pe care o fac microbuzele, care nu dau bilete, dar circulă cu succes pe traseele pe care regia a redus circulaţia. "Până şi Inspecţia Teritorială de Muncă (ITM) are unul sau două microbuze", spune liderul sindical.
Scenariu previzibil
Ion Usturoi, lider sindical al Sindicatului Transportatorilor APT din RATB, spune că încă din mandatul lui Sorin Oprescu operatorii de microbuze îi reproşau edilului că nu dă drumul la licitarea traseelor din Bucureşti. Usturoi susţine că, după transformarea regiei în societate comercială, transportul public va fi mult limitat, făcând loc celui privat cu microbuze, mai ales în zonele centrale. Oamenii spun că pe linia 102 acest lucru se întâmplă deja. Prezent la conferinţa de presă a transportatorilor locali, Adrian Bălă, reprezentantul Brigăzii Rutiere, a spus că circa 60% din microbuze nu îndeplinesc condiţiile tehnice obligatorii. "Au probleme în special la sistemul de direcţie şi de frânare, dar şi altele. Opresc oamenii în câmp după ce află că facem controale", a spus Adran Bălă. "Sunt multe situaţii în care şoferii preferă să-l transporte pe cel care plăteşte, deşi nu primeşte nimeni bilet, şi să-l refuze pe cel care are drept la transport gratuit", spun sindicaliştii, lucru confirmat şi de reprezentatul Brigăzii Rutiere. El şi-a oferit serviciile sindicaliştilor ca să poată face ordine în sistemul privat de transport public.
Operatorii privaţi dau târcoale
"Mafia transportului de persoane" din Piatra Neamţ este denunţată de sindicalişii de la SC Troleibuzul SA, societate aflată în subordinea Cosiliului Local. Încă din 2006 aici funcţionează numai troleibuze, transportul public pe motorină fiind desfiinţat. Ieri, oamenii au manifestat faţă de problemele din transportul public. Sindicaliştii reclamă faptul că operatorii privaţi cu microbuze jinduiesc să preia traseele publice. "Câştig de cauză vor avea firmele de transport de călători cu «trecere» la actuala conducere a Consiliului Judeţean", spun sindicaliştii. În ceea ce priveşte viitorul operatorului de transport, presa locală consemnează că în Consiliul de Administraţie al SC Troleibuzul SA deja s-a luat decizia ca de săptămâna viitoare să nu mai iasă pe traseele pentru care nu au licenţe. Aceasta în condiţiile în care, în acest an, Consiliul Judeţean a achiziţionat, în leasing, 10 troleibuze noi, moderne şi confortabile, care acum stau parcate în curtea societăţii în loc să fie puse la dispoziţia călătorilor.