Medicina muncii - Bolile profesionale

09.01.2019

Boala profesionala este afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii. Factorii determinanti sunt agentii nocivi fizici, chimici, biologici ori psihosociali caracteristici locului de munca, precum si suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca, indiferent de tipul de contract de munca existent intre angajator si angajat. Sunt considerate de asemenea boli profesionale afectiunile produse in conditiile enuntate mai sus, afectiuni suferite de elevi, studenti, ucenici, in timpul efectuarii practicii.

Medicul specialist care suspecteaza o boala profesionala cu prilejul oricarei prestatii medicale (examene medicale profilactice, consultatii medicale de specialitate) completeaza fisa de semnalare si trimite bolnavul cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala.

Cercetarea in vederea stabilirii diagnosticului se face de catre un medic specialist de medicina muncii si se finalizeaza prin completarea fisei de semnalizare care va fi trimisa la autoritatea de sanatate publica judeteana/ teritoriala. Comunicarea persoanelor semnalate cu boala profesionala si declansarea procedurii de cercetare a bolii profesionale intra in responsabilitatea Directiei de Sanatate Publica, iar constituirea dosarelor de cercetare intra in responsabilitatea medicului de medicina muncii al clinicii din care face parte.

Intoxicatia acuta profesionala se declara, se cerceteaza si se inregistreaza atat ca boala profesionala, cat si ca accident de munca.

Cercetarea bolilor profesionale se face la sediul societatii, in prezenta reprezentantilor angajatorului constituiti intr-o comisie de cercetare, formata din: medicul de medicina a muncii din Directia de Sanatate Publica, medicul de medicina muncii al clinicii care asigura acest serviciu, un inginer responsabil cu conditia de munca si un reprezentant a Inspectoratului Teritorial de Munca.

Procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se inmaneaza angajatorului, medicului care a semnalat imbolnavirea pentru evidenta imbolnavirilor profesionale si pentru a urmari realizarea masurilor prescrise, precum si medicului de medicina muncii din autoritatea de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucureşti.

Pentru ca o boala profesionala sa poata fi declarata, cercetata si luata in evidenta, este necesar ca aceasta sa faca parte din tipurile de boli mentionate in legislatie. Acest fapt nu inseamna ca in cazul aparitiei unui nou tip de boala profesionala necuprinsa in cele prevazute, bolnavul este pus in situatia de a nu beneficia de protectia conferita de legislatia in vigoare.

Lista acestor boli este foarte lunga, iar pe masura ce industria se dezvolta apar altele, noi. In anexa 22 din norma metodologica, sunt enumerate categoriile de boli profesionale ale caror declarare si evidenta sunt obligatorii, cum ar fi: neoplazii, boli si modificari hematologice nonmaligne, afectiuni psihice si comportamentale, boli neurologice, boli ale analizatorului vizual, boli ale analizatorului auditiv, boli ale aparatului cardiovascular, boli ale aparatului respirator, bolile hepatice, boli ale pielii si tesutului subcutanat, boli ale sistemului musculo-scheletic si ale tesutului conjuctiv, boli ale aparatului excretor, boli infectioase si parazitare.

Vedetele sunt pneumoconiozele, dintre acestea cea mai des intalnita fiind silicoza. Bolile profesionale cu diagnosticul de pneumoconioza se confirma numai pe baza diagnosticului precizat de catre comisiile de pneumoconioze de la nivelul clinicilor de boli profesionale.

Des intalnite sunt si pierderea auzului, intoxicatia cu plumb, mercur, mangan, crom sau nichel, precum si intoxicatia cu solventi organici, la cei care lucreaza in vopsitorii, fabrici de incaltaminte, de jucarii sau de mobila. Intoxicarea cu solventi organici are cele mai diverse implicatii asupra sanatatii - de la sange, sistemul nervos central, sistemul nervos periferic si pana la dezvoltarea embriofetala.

Clasificarea bolilor profesionale:

A. In functie de natura factorului de risc care le-a generat, bolile profesionale se pot clasifica in urmatoarele grupe:

  • Intoxicatii, provocate de inhalare, ingerare sau contactul epidermei cu substanţe toxice (cu plumb, mercur (Hg), cu compusi organici ai mercurului, cu benzen (C6 H6), cu nitro si aminoderivati ai hidrocarburilor aromatice, cu oxid de carbon (CO), cu acid cianhidric si compusi cianici (CNH), cu gaze si vapori iritanti, cu insecto-fungicide organo-fosforice, cu tetraclorura de carbon, alcool metilic.

  • Pneumoconioze, provocate de inhalarea pulberilor netoxice;

  • Boli prin expunere la energie radianta: radiatii electromagnetice neionizante (REM neionizante) si radiatii electromagnetice ionizante (REM ionizante);

  • Boli prin expunere la temperaturi inalte sau scazute;

  • Boli prin expunere la zgomot si vibratii. Sindromul Raynaud este cauzat de vibratii. Acest sindrom se manifesta prin spasme vasculare si albirea degetelor la frig.

  • Boli prin expunere la presiune atmosferica ridicata sau scazuta;

  • Alergii profesionale;

  • Dermatoze profesionale;

  • Cancerul profesional;

  • Boli infecţioase si parazitare;

  • Boli prin suprasolicitare;

  • Alte boli (care nu intra in categoriile anterioare).

B. Dupa modul de actiune a factorului de risc asupra organismului exista:

  • boli cu actiune generala, care afecteaza intregul organism;

  • boli cu actiune locala, care afecteaza o parte a organismului, un aparat sau un organ.

C. Dupa timpul de expunere la actiunea factorului de risc, exista:

  • Intoxicatii acute (se cerceteaza atat ca boala profesionala cat si ca accident de munca), generate de o expunere de scurta durata la actiunea factorului de risc, dar la doze mari.

  • Intoxicatii cronice (se cerceteaza ca boli profesionale), provocate de regula, de doze relativ mici, dar care actioneaza timp indelungat asupra organismului.

TABEL CU BOLILE PROFESIONALE CU DECLARARE OBLIGATORIE

(Hotararea de Guvern nr. 955 din 8 septembrie 2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1425/2006) - "Practica medicinii muncii" sub redactia Toma Ion - 2011.

Cabinetul Medicina Muncii Dr. Oana Rusu va sta la dispozitie cu consultanta personalizata in domeniul medicinii muncii pentru a beneficia de angajati eficienti care sa va protejeze atat capitalul uman, cat si afacerea.

Exigenta reglementara (Legătura cu Normele):

  • Legea 319 / 2006 (HG 1425/2006 actualizata inclusiv cu HG 955/2010 si HG 1242/2011) a securitatii si sanatatii in munca;

  • Norme metodologice de aplicare a prevederilor Legii 319 / 2006;

  • HG 955/2010 pentru modificare si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 319 / 2006;

  • Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale;

  • Norma metodologica/2006 de aplicare a prevederilor Legii 346 / 2002;

  • Hotararea 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor;

  • Ord MS 1256/2008

Locaţia

Medicina Muncii Doctor Oana RusuBulevardul Iuliu Maniu, nr 7, Bucuresti, Sector 6, Policlinica APACA, Corp G, parter, cabinet 23A, România 44° 26' 0.9168" N, 26° 3' 6.2208" ERomânia44° 26' 0.9168" N, 26° 3' 6.0264" ESee map: Google MapsRO

  • oanarusu: blog
  • https://www.medicinamuncii-oanarusu.ro/ro/content/medicina-muncii-bolile-profesionale?fbclid=IwAR0Q1NxwDUWMhoD0PDY7Wyc3lUD8a0PK1jNVHzwx4Uvfw3MvS0WTpUF6xwA

Apăsați aici și începeți să scrieți. Quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui.

Amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur at vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum.

Iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius.

Apăsați aici și începeți să scrieți. Doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur.

Sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia.

https://asociatia-profesionala-a-transportatorilor-apt.cms.webnode.ro/l/preiau-robotii-controlul/
Asociatia Profesionala a Transportatorilor APT - Blogul Transportatorilor
Toate drepturile rezervate 2021
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți