TRANSPORTATORII PUBLICI AU SESIZAT PARLAMENTUL EUROPEAN

09.01.2019

COMUNICAT

VIZITA LA
PARLAMENTUL EUROPEAN

INTALNIRE CU EXCELENTA SA DOMNUL DEPUTAT EUROPEAN LAURENŢIU REBEGA VICEPRESEDINTE AL GRUPULUI EUROPA NATIUNILOR SI A LIBERTĂTII
MEMBRU IN COMISIA PENTRU PETITII

In perioada 24-25.04.2017 Secretarul General al FEDERATIEI SINDICATELOR SOFERILOR DIN ROMANIA 2014 Ivan Tudor Florian, in calitate de reprezentant al Sindicatul Transportatorilor APT din RATB, Sindicatul Transportatorilor Publici de Persoane, Sindicatul Liber al Transportatorilor Profesionisti din Ploiesti, Sindicatul Profesional al Transportatorilor si Activităţilor Conexe din Constanta si al partenerilor nostri: Sindicatul Publictrans Bucuresti, Sindicatul Liber 2015 RATBv, Sindicatul Liber Independent Publitrans 2000 Pitesti si O.N.G.-urile: Asociatia Profesionala a Transportatorilor APT si Asociatia Pentru Drepturile Omului Imaginea Romaniei, a intreprins o vizita la PARLAMENTUL EUROPEAN unde s-a intalnit cu excelenta sa domnul deputat european Laurenţiu Rebega Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si a Libertătii, membru in Comisia pentru petitii.
Cu ocazia vizitei a fost depusa o petitie prin care i-a fost solicitat sprijinul domnului deputat european pentru rezolvarea urmatoarelor probleme de interes major pentru organizatiile semnatare, care odata solutionate vor aduce beneficii majore pentru, depasirea impasului in care se afla dialogul social dar si imbunatatirea protectiei sociale la nivelul societatii romanesti.
1.Modificarea legilor 62, Legea dialogului social şi legea 40/2011, Codul muncii astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate şi în România.
2.Initierea unei Directive Europene privind, modificări legislative în vederea scăderii vârstei de pensionare a personalului angajat pe postul de conducător autovehicule transport public, determinari de riscuri si incadrarea in conditii speciale de munca (grupa a II a - Legea 263/2010) a conducatorilor de autobuz, troleibuz, tramvai, casieri si personal de intretinere in conformitate cu prevederile Legiilor 319, 1425 si a HG 955.
3.Initierea unei Directive Europene privind solutii unitatre pentru problemele de sanatatea individuala si colectiva, in relatie cu munca si conditiile de munca pe care le intampina in activitatea lor conducatorii auto, dar si alte categorii profesionale.
4.Modificarea REGULAMENTUL (CE) NR. 561/2006 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 15 martie 2006 prin includerea solicitarii de imbunatatire a conditiilor de munca ale soferilor care activeaza in domeniul transportului public local care isi desfasoara activitatea pana in 50 de Km.
- introducerea pauzei de masa obligatorii in programul de lucru;
- introducerea unui spor de munca de noapte distinct pentru perioada 01.11- 01.03 a anului, in intervalul orar 18:00-07:00.In aceasta perioada se intuneca devreme si creaza probleme de vedere conducatorilor auto.
-introducerea repausului saptamanal obligatoriu dupa maxim 7 zile lucrate consecutiv.
- un sistem de salarizare unitara in toate stale membre ale Uniunii Europene.
5.Initierea unei Directive Europene pentru a putea identifica si combate si alte fapte reprobabile in relatile de munca altele decat discriminarea pe criterii etnice si sex referindu-ne la forma mult mai rafinata si greu de depistat de tipul mobbing-ului (engleză to mob: "a ataca") este exercitarea stresului psihic asupra cuiva la locul de activitate. Exemple de mobbing sunt: teroare psihică si șicanare repetată la locul de muncă.
6.Am solicitat clarificari referitoare la Directiva 1370 a Comisiei Europene de Transformarea a Regiilor Autonome în Societati Comerciale.
7.Abuzurile, Coruptia si Neglijenta in Regiile si Societatile Comerciale de Transport Public Local.

FEDERATIA SINDICATELOR SOFERILOR DIN ROMANIA 2014
Departamentul Comunicare si Relatii Publice

#FEDERATIEISINDICATELORSOFERILORDINROMANIA2014#IvanTudorFlorian #SindicatulTransportatorilorAPTRATB#SindicatulTransportatorilorPubliciPersoane#SindicatulLiberTransportatorilorProfesionistiPloiesti#SindicatulProfesionalTransportatorilorActivităţilorConexeConstanta#SindicatulPublictransBucuresti #SindicatulLiber2015RATBv#SindicatulLiberIndependentPublitrans2000Pitesti #ONGurile#AsociatiaProfesionalaTransportatorilorAPT#AsociatiaPentruDrepturileOmuluiImagineaRomaniei#PARLAMENTULEUROPEAN #deputateuropeanLaurenţiuRebega#VicepresedintealGrupuluiEuropaNatiunilorsiaLibertătiimembruinComisiapentrupetitii #RATB #GuvernulRomaniei #Romania #RATB #CNCD #Legea62#Discriminare #Abuz #Mafie #Coruptie #RegulamentEuropean#DirectivaEuropeana #RAPRChaROU172018

1.Va solicitam sprijjinul pentru initierea unei Directive Europene privind ", modificări legislative în vederea scăderii vârstei de pensionare a personalului angajat pe postul de conducător autovehicule transport public, determinari de riscuri si incadrarea in conditii speciale de munca (grupa a II a - Legea 263/2010) a conducatorilor de autobuz, troleibuz, tramvai, casieri si personal de intretinere in conformitate cu prevederile Legiilor 319, 1425 si a HG 955.

Solicitam reducerea varstei de pensionare pentru salariatii din transportul public local.

Regia Autonoma de Transport a emis Decizia nr.354/29.10.2007 prin care incepand cu data de 07.03.2007 a stabilit incetarea incadrarii in conditii deosebite de munca. Consideram ca toatea aceste conditii stipulate in lege nu au fost respectate si in continuare in cadrul Regiei sunt locuri de munca care intrunesc toate conditiile unor locuri de munca cu conditii speciale de munca.

La fel au procedat si alte Regii sau societati comerciale de transport public local si au declarat ca au imbunatatit conditiile de munca fara a face determinari.Situatia la locul de munca este la fel ca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Conducatorii auto din transportul public local se confrunta cu urmatoarele probleme:

- nu se acorda pauze la cap linie, stres, nivelul radiatiilor de la statiile de emisie, nivelul de zgomot si trepidatie, noxele ,si modul in care se incalzeste cabina. Condus în regim de noapte care afectează vederea, boli profesionale, trezitul la ore foarte matinale sau terminarea programului la ore f. târziu, răspunderea mare: transport oameni, grija mijlocului de transport și a celorlalți participanți la trafic.

Solicitam introducerea obligativitatii pentru angajatori sa:

a) efectueze studii al efectelor activitatii de conducere a vehiculelor de transport public asupra capacitatii de munca si a starii de sanatate a personalului din transportul public local, cu accent pe conducatorii de autobuz, troleibuz si tramvai.

b) efectueze studii cu scopul de a masura factorii de stres psiho-emotional la personalul de bord cu atributii in siguranta circulatiei.

c) studiul uzurii premature a personalului in relatie cu activitatile si riscurile profesionale specifice, munca in conditii de izolare, investigarea starii de sanatate a personalului in relatie cu factorii de mediu specifici, expertizarea conditiilor de munca, privind incadrarea locurilor de munca si a persoanelor in conditii grele, periculoase, vatamatoare sau nocive etc.;

Realizarea acestor studii este utilă atât în îmbunătățirea calității profesionale a angajaților cât și în motivarea propunerilor de modificări legislative.

Lucrătorii din acest sector sunt expuşi la şederi prelungite, poziţii obositoare sau dureroase, program de lucru prelungit (în medie peste 48 ore pe săptămână) şi non-standard (seara şi pe timp de noapte, în week-end şi peste 10 ore de lucru pe zi). Aşa cum era de aşteptat, acest sector are rezultate relativ nefavorabile, în ceea ce priveşte echilibrul între viaţa profesională şi viaţa privată. În plus, şoferii au posibilităţi limitate de a mânca sănătos şi de a urma un program de exerciţii din cauza activitatii si a programului inegal de lucru. 

https://asociatia-profesionala-a-transportatorilor-apt.cms.webnode.ro/l/preiau-robotii-controlul/
Asociatia Profesionala a Transportatorilor APT - Blogul Transportatorilor
Toate drepturile rezervate 2021
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți